Što nam je na pitanja odgovorila poznata hrvatska taekwondašica – Jelena Vukas!

S obzirom na to da je u tijeku akcija za sve vrste borilačkih klubova, donosimo neke novosti o našim korisnicima. Danas Vam predstavljamo Jelenu Vukas, višestruka prvakinja Hrvatske, osvajačica medalja na brijnim međunarodnim natjecanjima, hrvatska reprezentativka, brončana sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Vijetnamu 2006. godinea, a trenerica u teekwondo klubu Orion iz Sesveta od 2011. godine do danas.

  • Recite nam nešto o sebi i svojem sportskom putu?

Moj je sportski put započeo 1999. godine kada sam, sa svojih 10 godina prvi puta ušla u dvoranu i zaljubila se u taekwondo. Započela sam bez ikakvih očekivanja, a roditelji su bili sretni da se sestra i ja bavimo borilačkim sportom s obzirom da smo “nježniji spol”. Već dvije godine nakon što sam trenirala, osvojila sam prvi naslov prvakinje Hrvatske, na svom tek trećem turniru u životu. Od tada do kraja karijere nizala sam dobre rezultate, bila dio reprezentacije, vrhunska sportašica pa danas iza sebe imam višestruke naslove državne prvakinje, medalje sa najjačih međunarodnih turnira, kao i broncu sa svjetskog juniorskog prvenstva koje se 2006. održavalo u Vijetnamu.  

Od 2011. sam paralelno sa natjecateljskim taekwondoom započela i trenersku karijeru radom sa mlađim dobnim skupinama. Karijeru završavam 2014. godine u kojoj sam također osvojila naslov državne prvakinje, pobijedivši u finalu našu olimpijku koja će nastupiti za mjesec dana u Tokiju- Kristinu Tomić.

  • Koju funkciju danas obnašate i gdje?

Od tog trenutka do danas nastavila sam sa trenerskim radom sa svim dobnim skupinama, preuzela vodstvo svog kluba (TK Orion) u kojem sam karijeru započela i danas kao trener nastavila nizati uspjehe, a najveći do sada je naslov kadetskog europskog prvaka 2020. godine.

  • Nagrade i priznanja koja ste ostvarili tijekom sportske karijere i koje Vam je najviše priraslo srcu?

Nadovezala bih se na ranije spomenute osvojene medalje i vrlo je teško izdvojiti svoju medalju, odnosno nagradu koja bi se istaknula jer sve medalje na hrpi čine jednu veliku priču koja je oblikovala moj život. Kada bi se ijedna maknula, to ne bi bila ta ista priča. Ono što me zasigurno najviše obilježilo i upisalo u povijest hrvatskog taekwondoa, to je bronca sa svjetskog prvenstva. 

  • Što Vam taekwondo predstavlja u životu?

Također, uz taekwondo klub Orion, vlasnica sam i taekwondo igraonice MALI BORCI koja postoji već 2 godine. Program Malih boraca je namijenjen djeci od 4-6 godina (do polaska u školu), a cilj je da se djeca upoznaju sa sportom (elementima taekwondoa), steknu zdrave navike, polako se uče sportskoj disciplini i zavole sport. Ove godine sam u sklopu Malih boraca pokrenula i prvu dječju “teretanu” koja sadrži sprave prilagođene dječjem uzrastu, utege napravljene od plastičnog štapa i stiropora, kao i girje i razne “utege” koji naravno, nemaju težinu, ali služe kao velika motivacija i pomoć pri pravilnom izvođenju vježbi što je vrlo bitno za djecu u tim godinama.

Uz taekwondo, završila sam agronomski fakultet, koji sam upisala jer mi je bio najbliže pa sam smatrala da ću se uz njega moći lakše posvetiti treninzima. Tada sam imala izravan upis na kineziološki fakultet, ali sam smatrala da uz njega neću moći trenirati koliko sam željela. Uz fakultet, završila sam i program osposobljavanja za trenera taekwondoa na Sportskom učilištu. Sada mi diploma  sa fakulteta stoji spremljena u vitrini, a ja živim taekwondo, kako je to uvijek i bilo. Iz toga je jasno da mi je sport predodredio život i da mi znači, pa može se reći- sve. 🙂 (uz veliki osmijeh napominje Jelena, op.a.)

  • Kako ste saznali za Baloo solutions i njihov program GATER?

Kako sam polako preuzimala klub, susretala sam se sa puno administracijskih problema, od pohrane podataka članova, liječničkih pregleda, upisnica i slično, pod hitno smo trebali program koji će nam sve to olakšati. Tada sam krenula u istraživanje po internetu, pregledala nekoliko web stranica i pročitala što se nudi, te BALOO vidjela kao ono što bi mi najviše moglo pomoći. Javila sam vam se i tu je krenula suradnja s kojom sam vrlo zadovoljna. Čari programa još nisam sve stigla upoznati u potpunosti koliko bih htjela, ali zato sam si dala ovaj ljetni period da to posložim dodatno onako kako zamišljam i iskoristim hrpu dobrih mogućnosti koje program nudi. 

  • Kako je tekla komunikacije između Vas i tvrtke?

Komunikacija između mene i vaše tvrtke je odlična, onakva kakva bi po meni i trebala biti između svih suradnika. Dostupni ste za sve upite, dogovore, a planiram vas dodatno zagnjaviti sa još nekim željama i prilagođavanjem programa, za što unaprijed znam da ćete odraditi kako treba jer ostavljate dojam da vam je bitno da sve bude prilagođeno zahtjevima klijenta.

  • Koliko Vam program koristi u svakodnevnom radu?

Ono što je najvažnije kod programa je to da se apsolutno sve informacije i dokumenti mogu pronaći u njemu. Potrebno je u početku odvojiti više vremena da se sve unese i posloži, ali jednom kad se odradi, sve ostalo postaje jednostavnije- što je jako bitno za nas trenere koji uz trenerski posao moramo odrađivati i taj administracijski.

  • Poruka za mlade sportaše…

Mladim sportašima bih poručila da u svemu čime se bave pronađu “zabavu”. Da shvate to kao dobru igru i da uživaju “Make it fun. 🙂 ). Jer dok god uživaju u tome što treniraju, u tome ćemu su potpuno posvećeni,  bez obzira na rezultat, biti će ispunjeni i sretni ljudi, a sport će ih u životu obogatiti kao osobe. 

Taekwodno klub Orion i Jelenu zapratite na instagram profilu @orion.taekwondo!

Nakon ovako inspirativne poruke želimo samo poručiti mladima da se što više bave sportom jer on pozitivno utječe na um i tijelo, a sve klubove, koji to još nisu, pozivamo da se odazovu akciji i zatraže program na 14 dana potpuno besplatno!